Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razhudnikovke – izredno pestra družina

Za vas piše:
Ruth Podgornik Reš
Objava: 08. 07. 2006 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2006 / 12:11

Razhudnikovke – izredno pestra družina

Družina Solanaceae šteje preko 2000 vrst in vključuje tako osnovno zelenjavo – poleg naštetih še krompir – kot tudi okrasne rastline.

Poletje je čas plodovk. Imate radi paradižnik, papriko, feferone, jajčevce, bučke? Veste, da sodijo vse rastline, ki obrodijo te slastne plodove, med razhudnikovke? Družina Solanaceae šteje preko 2000 vrst in vključuje tako osnovno zelenjavo – poleg naštetih še krompir – kot tudi okrasne rastline. Pa poglejmo, katere nas razveseljujejo v teh dneh. Sezonskega značaja so vse petunije in okrasni tobak. Potem je tu cela vrsta posodovk. Le kdo ne pozna mogočne dature, angelske trobente? Ob večerih nas očara vonj njenih dehtečih cvetov. Dature obožujejo tudi drobni škodljivci – pršice, ki sesajo sok iz listov. Ti ob močnem napadu porumenijo in odpadejo, zato ukrepajmo pravočasno.

Rantonetijeva krompirjevka sicer sodi med bujno rastoče posodovke, a kot mlada sadika lepo uspeva tudi v koritu z vodno rezervo. Še pomembna malenkost, od katere je odvisen začetek cvetenja: močno obrezane rastline intenzivno rastejo in pozno nastavijo tako želene popke. Zato spomla...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh