Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slastni plodovi

Za vas piše:
Ruth Podgornik Reš
Objava: 22. 07. 2006 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.07.2006 / 11:19

Slastni plodovi

Šmarna hrušica je do tri metre visok grm, ki raste predvsem na prisojnih kamnitih pobočjih in v svetlih gozdovih. Bogato rastišče šmarne hrušice Amelanchier ovalis je pod Kamniškim vrhom.

Pretekli teden sem se na Bavarskem na inštitutu za vrtnarstvo z vso vnemo, ki jo premore ljubiteljica sadja, lotila grma šmarne hrušice. Plodovi so res nekaj posebnega, imajo prijetno sladko aromo, ki ne spominja na nobeno drugo sadje. Modrikasto črne jagode, ki vsebujejo 12 % sladkorja, po izgledu še najbolj spominjajo na črni ribez, ki raste na vsakem vrtu.



Šmarna hrušica je do tri metre visok grm, ki raste predvsem na prisojnih kamnitih pobočjih in v svetlih gozdovih. Bogato rastišče šmarne hrušice Amelanchier ovalis je pod Kamniškim vrhom. V okrasne vrtove pa sadimo ameriško vrsto lamarckovo šmarno hrušico Amelanchier lamarckii. Grm je zanimiv od pomladi do jeseni: najprej bogato belo cveti, nato v grozdastih soplodjih rodi za grah velike sočne plodove, jeseni pa se listi odenejo v tople oranžne barve. Rastlina zarodi v tretjem ali četrtem letu, pomlajena pa s primerno rezjo lahko živi več...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh