Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tristo let hiše za ostarele duhovnike

Za vas piše:
Marijan Smolik
Objava: 26. 08. 2006 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.08.2006 / 10:50

Tristo let hiše za ostarele duhovnike

V pripravi na obhajanje tristote obletnice posvetitve ljubljanske stolnice smo v Družini že nekaj let spremljali njeno zidanje in tudi novosti, ki so ob stolnici nastajale v tistem času

V pripravi na obhajanje tristote obletnice posvetitve ljubljanske stolnice smo v Družini že nekaj let spremljali njeno zidanje in tudi novosti, ki so ob stolnici nastajale v tistem času. Med drugimi sklepi ljubljanske škofijske sinode, ki so jo leta 1706 obhajali v novi stolnici, je bil tudi sklep o zidanju semenišča in hiše za ubožne in ostarele duhovnike. Podatke o tem sklepu nam je ohranil vestni kronist ljubljanske stolnice član akademije operozov Janez Gregor Dolničar, brat stolnega dekana Janeza Antona Dolničarja.

Dne 31. avgusta 1706 je Jurij Rosa, župnik v Šmartinu pri Kranju, v navdušenem govoru sobrate prepričal, da je treba ustanoviti škofijsko semenišče in tudi hišo za ostarele duhovnike. Prav tako kot so s svojimi prispevki sezidali stolnico, naj v njeni bližini poskrbijo tudi za stavbo, v kateri bodo lahko živeli bodoči duhovniki in tudi v starosti ubožni in ostareli duhovniki.



Stolni dekan p...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh