Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Desetletja dela za avstralske Slovence

Za vas piše:
Martha Magajna
Objava: 21. 01. 2006 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:30

Desetletja dela za avstralske Slovence

V slovenski župniji sv. Rafaela v Merrylandsu, Sydney, je na praznik svetih treh kraljev praznoval osemdeseti rojstni dan p. Valerijan Jenko.
Pravzaprav je praznoval v nedeljo, po slovesni maši, saj so njegove ovčice - slovenski izseljenci v Sydneyju tako na široko raztresene, da običajno obiščejo versko središče ob nedeljah.

P. Valerijan Jenko se je rodil 6. januarja 1926 v Šiški v Ljubljani. Mašniško posvečenje je prejel v Lemontu v Ameriki. Nato je služboval v župniji sv. Terezike v Johnstownu v Pensilvaniji in tudi pomagal patru Baziliju pri urejanju lista Ave Maria.

Oktobra 1963 je prispel v Avstralijo z namenom, da bo tu ostal tri leta. Ta so se podaljšala v 43 let. Takrat na začetku je bila velika večina slovenskih priseljencev raztresena po številnih priseljenskih taboriščih.V Sydneyju sta bila že p. Bernard Ambrožič in p. Odilo Hajnšek, vendar se je zadnji zaradi slabega zdravja vrnil v domovino. Tretji duhovnik, dr. Mikola, pa je bil popotni duhovnik in je največ obiskoval rojake po Avstraliji. Ljudje so se srečevali pri službi božji v cerkvah, ki so jih najemali od drugih narodo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh