Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kutina – parfumirano sadje

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 28. 10. 2006 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2006 / 09:03

Kutina – parfumirano sadje

Kutinov kolač

Če so nam v vrtu obrodile kutine ali jih dobimo v dar, se le lotimo dela. Kutine so še boljše uležane, šele takrat razvijejo polno aromo. Verjetno vas večina pozna sadež kutine kot naravni »odiševalec« prostorov. Torej, najprej uživajmo v dišavah, potem pa lahko skuhamo kompot, marmelado, gosti sok, kutinov sir ali spečemo razna peciva.

Cele kutine najprej omočimo in oščetkamo, da odstranimo volnato prevleko. Dobro operemo in razkosamo. Ker so kutine navadno precej trde in velike, je najbolj priročno in varno, da drugo za drugo položimo na kuhinjski desko, prepolovimo, polovice pa razrežemo še na četrtine. Zatem se lotimo odstranjevanja peščišča. Če boste kutine predelovali v žele, ta postopek ni potreben, ker boste kašo pasirali. Če boste pripravljali kompot ali marmelado, priporočam, da peščišče temeljito odstranite, ker imajo sadeži prav okoli peščišča zrnasto meso, le to pa je moteča sestavina kutinovih priboljškov. Naprej pa ni več težav. Krhlje še ustrezno razrežemo,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh