Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poklical ga je in mu dal nalogo

Rudi Koncilija
Za vas piše:
Rudi Koncilija
Objava: 09. 12. 2006 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2006 / 09:56

Poklical ga je in mu dal nalogo

Če nas prepoji Kristusovo evangeljsko mišljenje, v nas neprestano povzroča dobra dela. Ko spremenimo mišljenje, spremenimo življenje.

Kdaj je nastopil Janez Krstnik? V evangeliju (Lk 3,1–6) beremo, da ga je Bog poklical in mu dal nalogo v petnajstem letu cesarja Tiberija: od 17. avgusta 27 do 17. avgusta 28 (prim. France Rozman, Razloženi evangeliji, 463). Janez Krstnik je bil poklican natančno tako kot preroki v Stari zavezi, npr. Ozej, Mihej, Jeremija. To pomeni, da je bil pravi prerok.

Kaj se zgodi v trenutku, ko Bog pokliče preroka? Sveti Duh prežari njegovo notranjost. Janezu Krstniku je govoril Bog »v puščavi«, ki je za to privilegiran kraj. Potem je prežarjen z Božjim Duhom oznanjal po »vsej jordanski pokrajini«. Katero vsebino? Oznanjal je »krst spreobrnjenja za odpuščanje grehov«. Te besede so razlaga napovedi preroka Izaija (Iz 40,3–5). Janezov krst je znamenje spreobrnjenja. Spreobrnjenje pa omogoča odpuščanje grehov. Janezov krst so prejemali kot znamenje rešitve pred sodbo, zaznamovano z Božjo jezo. Ni pa bil to obred sprejema v občestvo in tudi ne dejanje iniciacije novega načina bivanja, ko...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh