Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jaslice, ki pripovedujejo zgodbe

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 24. 12. 2006 / 23:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2006 / 13:22

Jaslice, ki pripovedujejo zgodbe

Noben dogodek v zgodovini ni doživel toliko upodobitev kot rojstvo božjega Sina. Na dogajanje v Betlehemu in njegovi okolici nas vsako leto spomni na milijone jaslic, ki so postavljene po cerkvah, domovih in javnih krajih širom sveta. Toda osnovni namen jaslic ni obujanje spomina niti ohranjanje tradicije, ampak ustvarjanje primernega razpoloženja za poglobljen odnos z Bogom.

Noben dogodek v zgodovini ni doživel toliko upodobitev kot rojstvo božjega Sina. Na dogajanje v Betlehemu in njegovi okolici nas vsako leto spomni na milijone jaslic, ki so postavljene po cerkvah, domovih in javnih krajih širom sveta. Toda osnovni namen jaslic ni obujanje spomina niti ohranjanje tradicije, ampak ustvarjanje primernega razpoloženja za poglobljen odnos z Bogom. Zato morajo jaslice božično zgodbo pripovedovati tako, da nas prevzame enako, kot je prevzela pastirje tisto noč pred dva tisoč leti.


Z jaslicami do poglobljene vere

V meglenem četrtkovem dopoldnevu sredi adventa je bila delavnica Ane Korenč iz Šmartnega pod Šmarno goro povsem v znamenju jaslic. Te so bile razpostavljene na polici pod oknom, na radiatorju in na mizi ob vratih, na sosednji mizi pa je ležalo orodje, podolgovat kos gline, posodi z vodo in nedokočan kipec brez glave. Iz njega je med pogovorom skoraj neopazno nastala Marija, za njo pa so Anine spretne roke oblikovale š...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh