Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rešili spor med nadškofijo in župnijo

Peter Lah
Za vas piše:
Peter Lah
Objava: 04. 02. 2006 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2011 / 09:08

Rešili spor med nadškofijo in župnijo

Precejšnje pozornosti je bil deležen tukajšnji (stlouiški) nadškof Raymond Leo Burke, ko je decembra potegnil črto pod dveletni spor med škofijo in staro poljsko župnijo.
Nadškof je kmalu po imenovanju za pastirja tukajšnje škofije od župnije Sv. Stanislava zahteval, da se odpove svojemu posebnemu statusu, ki ji je omogočal, da sama upravlja s premoženjem. Župljani so se pod vodstvom župnijskega sveta uprli, nakar se je vsakih nekaj mesecev položaj zaostril. Nadškof je postavil ultimat, odpoklical župnika, prestavil pastoralo za poljske vernike v drugo župnijo, prepovedal članom župnijskega sveta prejem zakramentov in jih končno izobčil, skupaj z mladim poljskim duhovnikom, ki so ga medtem zaposlili.

»Poljaki so čudoviti tovariši, velikodušni in požrtvovalni – dokler si na njihovi strani,« mi je pred desetletji zaupal sobrat, ki ima izkušnje v teh zadevah. »Toda gorje ti, če se jim zameriš!« Ne vem, ali je nadškof Burke imel podobnega poznavalca narodnih značajev, preden se je lotil urejati razmere v župniji Sv. Stanislava. Nehote se je znašel v položaju, iz katerega se je njegov prednik Kenrick pred sto dvajsetemi leti poskušal izvl...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh