Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naravni antibiotiki

Za vas piše:
Ruth Podgornik Reš
Objava: 11. 02. 2006 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:30

Naravni antibiotiki

Brez česna – odličnega naravnega antibiotika, zdravila s tradicijo – si večina ne zna predstavljati sodobne priprave hrane.

Pomislimo morda ob vsakdanjem rezanju čebule, kakšno bogastvo eteričnih olj nam solzi oči? Običajno se le jezimo. Razlog za »jok« so sulfidi – žveplove spojine, najbolj dragocene snovi čebulnic, ki se takrat aktivirajo. Ali ste vedeli, da uživanje čebule med drugim spodbuja prebavo, razmaščuje in čisti kri ter znižuje raven holesterola?

Tudi brez česna – odličnega naravnega antibiotika, zdravila s tradicijo – si večina ne zna predstavljati sodobne priprave hrane. Rimski zgodovinar Plinij je v prvem stoletju po Kristusu priporočal česen proti več kot 60 različnim boleznim.

Če vas na pragu 21. stoletja moti močan vonj čebule in česna, ni treba, da vas to prikrajša za dobrodejno delovanje lukovk. Narava nas je k sreči obdarila s porom, ki ne draži sluznice in ne peče v ustih. Gojili so ga že stari Egipčani in Grki. Rimski cesar Neron ga je dobesedno oboževal. Spominjam se, da je pri nas pred leti sodil krompirjev pire s porom med najbolj priljubljene jedi. Ob težavah...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh