Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poznate ingver?

Za vas piše:
Ruth Podgornik Reš
Objava: 18. 02. 2006 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:30

Poznate ingver?

Pravijo, da sodi ingver med najstarejše začimbe. Kitajski filozof Konfucij ga je zelo cenil in je hotel imeti vsako jed pripravljeno z njim. Medtem ko pravijo popru »kralj dišav«, naj bi bil ingver »dišava kraljev«.
Poznate ingver?

Pravijo, da sodi ingver med najstarejše začimbe. Kitajski filozof Konfucij ga je zelo cenil in je hotel imeti vsako jed pripravljeno z njim. Medtem ko pravijo popru »kralj dišav«, naj bi bil ingver »dišava kraljev«. Pradomovina ingverja je jugovzhodna Azija. Danes ga gojijo skoraj po vseh tropskih krajih, glavna pridelovalka pa je Indija.

Sveža ingverjeva korenika prijetno diši, še najbolj spominja na limono. Okus pa je čisto nekaj posebnega – rahlo pikanten, rezek, a hkrati osvežilno sladkast. V naši kuhinji imamo med začimbami že dolgo stekleničko posušenega ingverja, ki smo ga redko uporabljali. Odkar smo v založenih trgovinah odkrili svež ingver, je v središču pozornosti. Ob vsakodnevnem sočenju korenčka dodam za oreh velik košček olupljene korenike. V kozarec oranžnega zdravja se je tako prikradla opojna eksotika.

Ingver je v azijskih deželah za soljo najpomembnejša začimba. Sodi tako v sladke jedi – sadne s...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh