Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vitezova zvezda

Za vas piše:
Ruth Podgornik Reš
Objava: 25. 02. 2006 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:30

Vitezova zvezda

Hipeastrum, cvetočo lepotico iz južne Amerike, pri nas poznamo pod napačnim imenom – amarilis. Amaryllis belladona, beladona ali gospejina lilja, je redko gojena čebulnica, ki ima za razliko od vitezove zvezde čvrsto steblo in na njem 6 do 12 cvetov, ki se odprejo jeseni.

Še pred tremi desetletji so vitezovo zvezdo gojili podobno kot dalije in gladiole. Po ledenih možeh so čebule posadili v vrt, jeseni pa so jih pobrali in shranili v kleti. Danes gojimo vitezovo zvezdo kot pozimi cvetočo lončnico, saj čebule silimo. Jeseni ali pozimi nas pogosto premami čebula, ki se skriva v pisano potiskani kartonski embalaži na policah vrtnarskih centrov.

Pa poglejmo mejnike v življenju vitezove zvezde:

1. sajenje
Mnenja o globini sajenja so različna, a verjetno ne bomo naredili napake, če bo polovica ali tretjina čebule gledala iz zemlje. Po sajenju vitezovo zvezdo dobro zalijemo.

2. zatemnjevanje
Ker želimo, da bodo iz čebule pognala močna cvetna stebla, jo pokrijemo z drugim lončkom ali pa posajeno vitezovo zvezdo postavimo v temen in topel prostor.

3. svetloba
Ko iz čebule pokukajo deset centimetrov visoka cvetna stebla, lonček odstranimo in rastlino prestavimo na svetlo okensko polico t...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh