Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kuhinjske dišavnice naših babic in dedkov

Za vas piše:
Manuela Avšič
Objava: 17. 03. 2007 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.03.2007 / 10:05

Kuhinjske dišavnice naših babic in dedkov

Ali ste vedeli, da so v začetku dvajsetega stoletja paradižnik ali »rajsko jabolko« uvrščali med kuhinjske dišavnice?

Ali ste vedeli, da so v začetku dvajsetega stoletja paradižnik ali »rajsko jabolko« uvrščali med kuhinjske dišavnice? Morda zaradi tega, ker ima paradižnikov grmiček na vrtu vlogo odganjalca mrčesa. Včasih, ko še ni bilo na voljo insekticidov, so šope posušenih paradižnikovih listov obesili po sobah in se tako znebili nadležnega mrčesa. Paprika ali »španski poper« pa je vlogo dišavnice ali bolje rečeno začimbe dobila morda zaradi svoje živordeče barve, pekočega okusa ali izredno vabljivega vonja.

Janez Koprivnik, avtor knjige Domači vrtnar iz leta 1903, je paradižnik glede na uporabnost plodov uvrstil tudi med enoletne zelenjadnice, ki potrebujejo veliko toplote. Pravi, da »ker je rajsko jabolko kvišku plezajoča rastlina, ji moraš postaviti o pravem času kol in jo nanj privezati«. »Semenotržci« so priporočali sorte z zanimivimi imeni: fikarazzi, mikado, kralj Umberto, kraljica mize in kraljica plodov.

Šetra...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh