Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marjetice in marjete

Za vas piše:
Ruth Podgornik Reš
Objava: 07. 04. 2007 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2007 / 12:09

Marjetice in marjete

Tako kot pri nas marjetice in pozneje ivanjščice pobelijo negnojene travnike, v Sveti deželi poleti rumeno žarijo kronske marjetice Chrysanthemum coronarium

Tako kot pri nas marjetice in pozneje ivanjščice pobelijo negnojene travnike, v Sveti deželi poleti rumeno žarijo kronske marjetice Chrysanthemum coronarium. Njihova barvita koškasta socvetja je v Egiptu več dinastij uporabljajo za krašenje mumij. Ime izvira iz latinskega izraza coronarius, ki pomeni venec. Grški in rimski pisci opisujejo to enoletno marjetico, ki raste po Sredozemlju, kot cvetlico, primerno za izdelovanje vencev.



Družina košarnice Asteraceae šteje okoli 900 rodov in nad 1.300 vrst. Razširjene so po vsem svetu. Pri nas ljubitelji sezonskih rastlin najpogosteje gojijo grmasto marjeto Argyranthemum frutescens sin. Chrysanthemum frutescens. V svoji domovini, na Kanarskih otokih, se razvije v meter visok razvejan polgrm, ki sčasoma spodaj oleseni. Cvet je podoben ivanjščici. Prve grmaste marjete so na staro celino prišle že leta 1699. Danes jih gojimo tudi visokostebelno.
Izbira je iz leta v leto večja,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh