Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brezmadežna roža

Za vas piše:
Ruth Podgornik Reš
Objava: 19. 05. 2007 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2007 / 09:56

Brezmadežna roža

Ker je čas sajenja poslednjih vrtičkov – grobov, predstavljam trpežno cvetlico, ki jo v Sveti deželi najdemo na vsakem koraku. To je Catharanthus roseus.

Tudi tokrat se ne bomo posvetili svetopisemski rastlini. Ker je čas sajenja poslednjih vrtičkov – grobov, predstavljam trpežno cvetlico, ki jo v Sveti deželi najdemo na vsakem koraku. Odlično uspeva tako na vrtovih kot tudi v najbolj izpostavljenih javnih nasadih. To je Catharanthus roseus. Rastlina iz družine pasjestrupovk Apocynaceae sicer izvira iz Madagaskarja, a se že stoletja divje razrašča po številnih tropskih gozdovih.

Pri nas se kot sezonska rastlina uveljavlja šele zadnja leta, a ima kljub temu že kopico domačih imen. Po obliki cveta spominja na naš avtohtoni zimzelen Vinca minor, odtod ime sobni zimzelen. Včasih so rastlino imenovali Vinca rosea – rožnocvetni zimzelen. Lohnera, lohnerovka sta izpeljanki iz sinonima Lochnera rosea. Morda najdemo še kakšno ime, če razvozlamo izvor latinskega poimenovanja. V grščini katarantus pomeni čist, anthos pa je cvet, torej je to čista, brezmadežna roža.

Samoniklo rastoča...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh