Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

AMARANT

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 26. 05. 2007 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2007 / 08:15

AMARANT

Amarant je eno najbolj kompleksnih živil. Polno je rudnin, beljakovin, lahko prebavljivega škroba in primerno za vse generacije
Spet seme, za katero morda še nismo slišali ali pa ne vemo, kako ga uporabiti. Amarant je eno najbolj kompleksnih živil. Polno je rudnin, beljakovin, lahko prebavljivega škroba in primerno za vse generacije. Amarant ali ščiv ni tako neznan, poznamo ga le v drugi obliki, in sicer kot rastlino, bodisi kot plevel ali okrasno rastlino. Spoznajmo še seme in mu radodarno odprimo vrata v našo kuhinjo. Po azteškem izročilu amarant podaljšuje življenje!

Je skrajno nezahtevna rastlina, ki uspeva v perujskih Andih na nadmorski višini nad 2000 metrov. V deželah, kjer ga pridelujejo, liste amaranta uživajo kot špinačo.

Seme amaranta je drobno, okrogla zlato rumena zrnca so velika komaj en milimeter. Ščirovo seme je en sam kalček, obdan z založnimi hranili. Vsebuje več rudnin kot pšenica, kalcija je celo sedemkrat več, magnezija in železa pa trikrat več! Maščob je 9 %, od tega približno polovico maščobnih kislin omega 6 Beljakovin je 16 % z biološko vrednostjo 75 %, v...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh