Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

NOVOMAŠNIKI V ŠTEVILKAH

Za vas piše:
F. P.
Objava: 16. 06. 2007 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2007 / 08:12

NOVOMAŠNIKI V ŠTEVILKAH

V letošnjem letu Cerkev med slovenskim božjim ljudstvom sprejema osemnajst novomašnikov, šestnajst v Sloveniji, enega na Koroškem (mag dr. Alexander Martin Miklau) in enega v Združenih državah Amerike (mag. Peter Zorjan)

V letošnjem letu Cerkev med slovenskim božjim ljudstvom sprejema osemnajst novomašnikov, šestnajst v Sloveniji, enega na Koroškem (mag dr. Alexander Martin Miklau) in enega v Združenih državah Amerike (mag. Peter Zorjan). Lansko leto smo imeli šestnajst novomašnikov, leto pred tem (2005) štiriindvajset, leta 2004 petnajst, 2003 štiriindvajset in leta 2002 šestnajst.

Po škofijah in redovih so razdeljeni takole: največ, to je tri, imajo celjska in murskosoboška škofija ter jezuitski red. Dva novomašnika ima mariborska nadškofija, enega pa koprska škofija. Po enega novomašnika imajo: frančiškani, lazaristi, kapucini, minoriti. V letu, ko ljubljanska stolnica praznuje 300 let, pa je nastala »suša« za to nadškofijo (najbrž redko v dolgi zgodovini), saj nima nobenega novomašnika. Vendar pa z njenega ozemlja prihajajo štirje novomašniki redovniki (frančiškan, kapucin, minorit in jezuit). Veseli smo, da imajo »svojega« novomašnika tudi rojaki na Koroškem (zadnji je bil leta 2002 m...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh