Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slezenovci

Za vas piše:
Ruth Podgornik Reš
Objava: 14. 07. 2007 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2007 / 08:15

Slezenovci

Zanimivo, kako nas misel na rastline popelje v različne kraje

Zanimivo, kako nas misel na rastline popelje v različne kraje. Verjetno si za vedno zapomnimo, kje in kdaj so nas najbolj prevzele. Moj spomin na neokrnjeno naravo ob morju je povezan z otokom Silba in najlepšimi rožlini Althaea rosea. Dobra dva metra visoke rastline so kraljevale ob robu ozkih uličic, po katerih nikoli ne bodo vozili avtomobili. Popl, kakor to mogočno dvoletnico pogosto imenujemo, pri nas ni nikoli tako lep, saj hrapave liste napade rja.

Poznate navadni slez Althaea offi cinalis, po domače imenovan ajbiž, ajpš, ki je svoje čase krasil vsak gartelc in kmečki vrt? Slez so sadili in uporabljali že v davni preteklosti, o njem so pisali Pitagora, Platon in Vergil. Hvalili so ga kot odlično hrano v času velikih lakot. V stari Grčiji so z njim krasili grobove, Rimljani pa so si ga privoščili v ječmenovi juhi in kot nadev za odojke. Danes je slez priljubljena zdravilna rastlina.

V družini Malvaceae –...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh