Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gerald Ford in Slovenci

Za vas piše:
Edi Gobec
Objava: 20. 01. 2007 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2007 / 10:25

Gerald Ford in Slovenci

Vsi ameriški predsedniki, vsaj od Franklina Roosevelta dalje, so poznali kakega ameriškega Slovenca, čeprav na žalost niso vedno vedeli, da je njihov znanec ali prijatelj slovenskega rodu
Vsi ameriški predsedniki, vsaj od Franklina Roosevelta dalje, so poznali kakega ameriškega Slovenca, čeprav na žalost niso vedno vedeli, da je njihov znanec ali prijatelj slovenskega rodu. Tudi pred kratkim umrli predsednik Gerald Ford je pobliže poznal več naših rojakov. Ni nam sicer znano, ali se je zavedal pomena našega velikega misijonarja, učenjaka in škofa Friderika Barage, ki je v 19. stoletju tako plodno deloval tudi v njegovi državi Michigan. Imamo pa bogato dokumentacijo o njegovih prijateljskih odnosih z več Slovenci.

Kongresnik, podpredsednik in predsednik Ford se je dobro poznal s slovenskim kongresnikom Johnom Blatnikom iz Minnesote, posebno blizu pa je bil kongresniku Philipu Ruppetu, saj sta oba predstavljala okraje države Michigan in sta mnogokrat tudi skupaj zajtrkovala. Tam se jima je včasih pridružil tudi slovenski kongresnik Joe Skubitz iz Kansasa.

Ob zbiranju arhivskega gradiva o Slovencih v Ameriki in po sv...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh