Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

PAPRIKA – pestrih barv in oblik

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 18. 08. 2007 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2007 / 11:18

PAPRIKA – pestrih barv in oblik

Paprika je zdravilna zelenjava prve vrste. V »eni osebi« združuje zelo učinkovit paket učinkovin, ki ob rednem uživanju (v glavni sezoni) varuje organizem pred obolenji moderne dobe.

Paprika je zdravilna zelenjava prve vrste. V »eni osebi« združuje zelo učinkovit paket učinkovin, ki ob rednem uživanju (v glavni sezoni) varuje organizem pred obolenji moderne dobe. Je prvak v vsebnosti vitamina C, z bogastvom karotenoidov lovi proste radikale in nas varuje pred nastankom raka. A najpomembnejša je vsebnost snovi kapsaicin, ki preprečuje zgoščevanje krvi. Zdaj se je začela sezona prave paprike, zato čim pogosteje uživajmo v zelenih, rdečih, rumenih, oranžnih in vijoličnih paprikah, pa naj bodo običajne oblike ali koničaste. Čim bolj so debele in močno obarvane, tem bolj so zrele, zdrave in okusne.

Za kapsaicin pa najbrž še niste slišali. Snov naredi kri bolj tekočo in pomaga pri težavah, kot so hladne noge ali roke, vrtoglavica, slabotna obtočila, varuje pa tudi pred migrenami. Največ kapsaicina je v stenah prekatov in v semenih. Čim bolj so zrele, tem več karotenoidov, to je provitamina A, vsebujejo in varujejo sluznice...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh