Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koncert iz mlake

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 01. 09. 2007 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2007 / 11:06

Koncert iz mlake

Dolgokrake prebivalke mlake nastopajo v številnih otroških pravljicah in pesmicah, in to ne zaman, saj so prikupnega videza in povezane s skrivnostmi, ki jih skriva podvodni svet.

Žabe obiščejo vodo običajno le tedaj, ko se razmnožujejo, potem pa jo kmalu zapustijo. To se zgodi zgodaj spomladi. V vodnem okolju bo po njihovem odhodu pričel življenje njihov naraščaj; porajal se bo iz mresta, ki so ga samice v kepah odložile v vodo. Ko se bodo paglavci poleti preobrazili v majhne žabice, bodo drobcene živali vodno okolje takoj zapustile in pričele živeti na kopnem (dvoživke).

Povsem drugače pa je z življenjem predstavnikov iz skupine zelenih žab. Zelena žaba (Rana esculenta) je na vodno okolje vezana vse svoje življenje. Samci so nekoliko manjši od samic in s svojo pesmijo razveseljujejo zlasti ob toplih poletnih dneh in nočeh. Pri regljanju jim ob straneh glave izstopata dva zvočna mehurja.Pevcem služita kot resonančni trup, ki okrepi glas. Življenje zelenih žab je zelo zanimivo. Med samci vlada stroga hierarhija, tako da lahko dober opazovalec hitro ugotovi, kdo je na vrhu družbene lestvice....

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh