Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zadnje mesto

Rudi Koncilija
Za vas piše:
Rudi Koncilija
Objava: 01. 09. 2007 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.08.2007 / 10:40

Zadnje mesto

Jezus skuša z evangelijem vzpostaviti družbo, ki bo prijazna tistim na nižjih položajih. Zato se Cerkev zanima za ljudi z dna družbene lestvice

V današnjem evangeliju je Jezus zelo konkreten (Lk 14,1.7– 14). Opozori, da našo ošabnost ali ponižnost razkrije to, ali se vrivamo na prva mesta ali pa smo zadovoljni tudi z zadnjim mestom. Zato nas izrecno usmerja na zadnje mesto (»eshaton topon«). Pred Bogom smo vsi enaki in se bo ta enakost v popolnosti izrazila v nebesih, zato ravno z zadnjim najjasneje izrazimo voljo po njenem uresničevanju. Samo tisti, ki prostovoljno sede na zadnje mesto, se niti za las ne povišuje nad druge.

Bog sam stopi na zadnje mesto. Vsem streže. Jezus nas opozori, da Bog v nebesih vso večnost vsem streže (prim. Lk 12,37). Bogatega ateista Charlesa de Foucaulda je prav spoznanje, da je Bog stopil na zadnje mesto, tako pretreslo, da je odklonil ateizem in prejel krst, še več: postal je redovnik enega najstarejših redov in pobudnik nastajanja novih oblik redovnega življenja ter solidarnosti z najbolj ubogimi.

Jezus ne zahteva, da mora človek ostati na zadnjem mestu, če ga drugi po...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh