Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

KUTINE

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 13. 10. 2007 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.10.2007 / 09:54

KUTINE

Neverjetno, spoštovani bralci, kako hitro je minil topli del leta. Pri nas doma so kutine zadnje na vrsti, da jih oberemo. V tem času so že zadišale, kar je znak, da so zrele, a še vedno značilno trpke in bolj ali manj kisle. Morda bi kutine lahko poimenovali »grdi raček« med sadjem. Na pogled niso nič posebnega, presne so izjemno neokusne. Šele kuhane ali pečene se izkažejo z edinstveno aromo in voljnim, maslenim okusom. Marsikdo bi prisegel, da jé ananas, a v resnici jé kutinov kompot. Kutina se v portugalščini imenuje `marmelo`. Od tod tudi izraz marmelada! Nekdaj so kutine častili zaradi ugodnih vplivov na prebavo, v zdravilne namene so uporabljali celo pečke! Zdaj je čas, da kutinam povrnemo slavo, ki si jo zaslužijo!

Kutine so kisle. Vsebujejo le do 7 % sladkorja. A to bi še prenesli, če ne bi bile tako trpke. Take jih naredi tanin, ki ga vsebujejo v večjih količinah. Ne boste verjeli, ravno ta...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh