Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ČAJOTA – neznani zelenjavni biser

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 03. 11. 2007 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2007 / 10:03

ČAJOTA – neznani zelenjavni biser

Čajota, bodičevka, bodeča buča, kristofina, čoko, zelenjavna hruška – koliko različnih imen za eno rastlino! Jo že poznamo?
Čajota, bodičevka, bodeča buča, kristofina, čoko, zelenjavna hruška – koliko različnih imen za eno rastlino! Jo že poznamo? Čajote so doma v Srednji Ameriki, a se tudi v Sloveniji iz leta v leto bolj množijo. Čajota je grmasto plezava rastlina iz rodu bučevk, z izredno dekorativno, vitalno rastjo. Konec poletja zarodi številne bodičaste plodove hruškaste oblike. Navzven so temno, svetlo zeleni ali rumeni, meso pa je nežno zeleno, podobne barve kot kolerabica. Zanimivo je, da je v kulinarične namene uporabna vsa rastlina, od odebeljenih delov korenin, listov, mladih poganjkov in plodov. Zaradi vsestranske uporabe plodov v kulinariki in hranilne vrednosti jo bomo Slovenci hitro vzeli za svojo.

V Kostariki in Mehiki množično gojijo čajoto. Pridelajo je dovolj, da jo izvažajo po vsem svetu. Le da tam gojijo čajote brez bodic. Upajmo, da bodo primerki te vrste prišli tudi v naše kraje. Tako bi bilo navdušenje nad čajotami med...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh