Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Fižol

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 10. 11. 2007 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 12.11.2007 / 07:26

Fižol

Fižol je iz svoje domovine Amerike prišel leta 1542, v naše kraje pa so ga zanesli šele v 17. stoletju. V srednjem veku so fižol imeli za meso ubogih, danes pa je zaradi prehranske vrednosti in prijetnega okusa nenadomestljiva skupina zelenjave. Vsebuje malo maščob, je slasten vir vitaminov in najcenejši vir beljakovin. Znižuje škodljivi holesterol, bori se proti boleznim srca in ožilja, uravnava krvni sladkor, zmanjšuje telesno težo, lajša zaprtje, visok krvni tlak in sladkorno bolezen tipa 2 ter zmanjšuje tveganje za nastanek raka. Se bo fižol uvrstil na vaš seznam najljubše hrane?
Fižol je iz svoje domovine Amerike prišel leta 1542, v naše kraje pa so ga zanesli šele v 17. stoletju. V srednjem veku so fižol imeli za meso ubogih, danes pa je zaradi prehranske vrednosti in prijetnega okusa nenadomestljiva skupina zelenjave. Vsebuje malo maščob, je slasten vir vitaminov in najcenejši vir beljakovin. Znižuje škodljivi holesterol, bori se proti boleznim srca in ožilja, uravnava krvni sladkor, zmanjšuje telesno težo, lajša zaprtje, visok krvni tlak in sladkorno bolezen tipa 2 ter zmanjšuje tveganje za nastanek raka. Se bo fižol uvrstil na vaš seznam najljubše hrane? Z rednim uživanjem fižolovih jedi telo preskrbimo s fosforjem, magnezijem, kalcijem, železom in kalijem in vitamini iz B skupine, karotinom, vitaminom C in elektroliti.

Stročnicam (z izjemo soje, ki vsebuje popolne beljakovine) manjkata dve aminokislini. Vendar pa beljakovine iz stročnic dopolnjuje druga hrana, na primer oreški, mlečni izdelki (jogu...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh