Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Miklavž brez Boga

Za vas piše:
Branko Cestnik
Objava: 24. 12. 2007 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2010 / 11:49

Miklavž brez Boga

Božiček torej ni nič drugega kot razkristjanjeni Miklavž. O tem govorita njegov nastanek in njegovo delovanje, ki, drugače kot pri Miklavžu, ni povezano z Bogom.
Ali Božiček res obstaja :)? Kakšno zvezo ima z božičem?
Lucija


Božiček obstaja, kot obstajajo pravljični liki. Z božičem ga povezuje le to, da se pojavlja v času božičnih praznikov. Vsaj na prvi pogled je tako. Podrobnejši pregled Božičkovega lika in dela nam razkrije bolj zapleteno in sumljivo ozadje.

Nobena skrivnost ni, da je ta in tak Božiček »izum«, ki služi trženju kokakole. Podlaga so nordijska mitologija in zgodbe o zimskem dobrem možu, ki jih srečamo tudi v slovanskem pravljičarstvu. A še močnejša in tudi bolj oprijemljiva in bolj odločilna podlaga je tisočletno izročilo o nebeškem obdarovalcu otrok sv. Miklavžu, škofu iz Male Azije.

Haddon Sundblom, oblikovalec švedskih korenin, je bil tisti človek Coca-Cole, ki je leta 1931 izdelal lik Božička, kot ga poznamo danes. Zgledoval se je po vinjeti bradatega in dobrodušnega Miklavža, katere avtor je Thomas Nast iz druge polovice 19. stoletja, kakor tudi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh