Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stenična zel

Za vas piše:
Ruth Podgornik Reš
Objava: 24. 12. 2007 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2010 / 11:47

Stenična zel

Kitajci gojijo koriander že od 4. stoletja dalje. Verjeli so, da tisti, ki jedo semena med religiozno odmaknjenostjo, postanejo nesmrtni. V srednjem veku je omenjen kot ljubezenski napoj.

Koriander je ena najstarejših dišavnih zelišč, če mu sploh lahko dodamo pridevnik dišavni. Zeleni rastlinski deli, predvsem pa nezreli plodiči, imajo resnično neprijeten vonj, zato je dobil nespoštljivo ime »stenična zel«. V zrelih plodovih postane ta vonj prijetnejši. Na pogled je podoben peteršilju, razlike pa so v okusu in velikosti.

Kitajci gojijo koriander že od 4. stoletja dalje. Verjeli so, da tisti, ki jedo semena med religiozno odmaknjenostjo, postanejo nesmrtni. V srednjem veku je omenjen kot ljubezenski napoj. Je ena prvih rastlin, ki so jo novi naseljenci prinesli s seboj Ameriko. Našli so ga kot zadnjega popotnika v staroegiptovskih grobovih, omenjen pa je tudi v Stari zavezi. Koriander je eno redkih zelišč, ki jih uporabljajo pri pripravi židovskih obrednih jedi.

Na prosto ga lahko sejemo že marca, aprila. Kalitev pospešimo tako, da ohranjamo zemljo na gredi ali balkonskem zabojčku enakomerno vla...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh