Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Arašidi za prigrizek in še več

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 15. 03. 2008 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2010 / 06:50

Arašidi za prigrizek in še več

Arašide imamo radi. So prijetnega okusa, ko jih začnemo jesti, se ne znamo ustaviti. Vsakič ko jih kupimo, se sprašujemo, ali bodo okusni ali žarki, saj vsebujejo veliko olj.
Arašide imamo radi. So prijetnega okusa, ko jih začnemo jesti, se ne znamo ustaviti. Vsakič ko jih kupimo, se sprašujemo, ali bodo okusni ali žarki, saj vsebujejo veliko olj. Bolj zdrav nadomestek za že oluščene in v olju pražene in (pre)soljene arašide so arašidi, praženi z lupino. Američani prisegajo na kikirikijevo maslo, ki se pri nas še ni uveljavilo. A pozor, arašidi so težko prebavljivi. So tudi surovina za eno najpomembnejših, a ne najbolj zdravih olj, ki je segreto na visoko temperaturo in je bolj obstojno od drugih.

Arašidi so doma v Južni Ameriki. So stročnice, tako kot fižol. Svetlo zeleni listi nezahtevne rastline, ki raste podobno kot nizek fižol, so podobni detelji nokoti. Arašidi imajo še eno ime: zemeljski oreščki, ki nakazuje rastlinsko zanimivost. Cvetno steblo po oploditvi prične rasti navzdol proti zemlji in se, ko so stroki že zadebeljeni, zarije vanjo, kjer dozorijo.

Pri nas ekološko pridelanih arašidov, ki so vsekak...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh