Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

KAMUT – na novo odkriti stari dragulj

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 29. 03. 2008 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2010 / 06:57

KAMUT – na novo odkriti stari dragulj

Verjetno ste v zadnjem času že večkrat slišali za kamut. Kamut je na novo odkrito pozabljeno starodavno žito, ki so ga pred 4000 leti gojili v Egiptu. Pred 60 leti so rešili iz pozabe. Vsi, ki so alergični na pšenico, je morda kamut zanje rešitev.
Verjetno ste v zadnjem času že večkrat slišali za kamut. Kamut je na novo odkrito pozabljeno starodavno žito, ki so ga pred 4000 leti gojili v Egiptu. Pred 60 leti so rešili iz pozabe. Vsi, ki so alergični na pšenico, je morda kamut zanje rešitev. Vsebuje več beljakovin kot pšenica in je na splošno tudi bolj hranljiv. Kakor koli, kamut bo v prihodnje pogosteje na našem jedilniku, saj ga uporabljamo enako kot pšenico.

Latinsko ime žita, ki so ga registrirali pod blagovno znamko »kamut«, je `Triticum turgidum spp turanicum` in je starodavni sorodnik pšenice durum. Žito in izdelke iz kamuta so registrirali, da bi zavarovali kupce pred poneverbami. Seme kamuta je 2-do 3-krat večje od pšeničnega in je enake barve kot staro zlato.

Ljudje, ki so alergični na pšenico, bodo v kamutu morda našli rešitev za svoje tegobe. Vsaj raziskave mednarodne zveze za alergije so pokazale, da kar 70 % ljudi, ki so preobčutljivi za pšenico, dobro prenaša vs...

Prispevek je dostopen samo na naročnike Družine.

Nazaj na vrh