Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

JAJCE – temelj vsake kuhinje

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 05. 04. 2008 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2010 / 06:59

JAJCE – temelj vsake kuhinje

Jajca spadajo med človekova najstarejša živila. A vse se spreminja, tudi o jajcih v zadnjih letih nismo govorili prav lepo.
Jajca spadajo med človekova najstarejša živila. A vse se spreminja, tudi o jajcih v zadnjih letih nismo govorili prav lepo. K sreči znanstveniki predvidevajo, da jajce kljub visoki vsebnosti holesterola vsebuje veliko hranljivih snovi, ki delujejo kot protiutež in omilijo negativne učinke holesterola. Medtem ko znanstveniki občasne toliko odkrijejo kakšno novo prednost in pomanjkljivosti jajc, je naša naloga, da znamo izbrati dobra jajca in morda odkriti še kako domiselno jajčno jed. Pa je to sploh mogoče? Če vprašate novopečenega šolarja ali dedka, kaj zna skuhati, so to jajca!

Jajce je dragocen vir esencialnih hranil. Vsebuje 11 % beljakovin. Jajčne beljakovine so ene najboljših, saj jih naš organizem presnovi, vsrka in uporabi veliko učinkoviteje kot druge beljakovine živalskega izvora. Beljak je odličen vir riboflavina, vitamina B2.

Rumenjak vsebuje v glavnem maščobe: 17 % visokovrednih polinenasičenih, 44 % mononenasičenih in le 32 % za telo manj...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh