Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evro - štorklja

Objava: 12. 04. 2008 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2010 / 07:02

Evro - štorklja

Kaj mislite, da res druge Evropejce zanima, kaj se v Sloveniji dogaja, kot je vlada ob prevzemu predsedstva Unije na to opozorila?
Pred seboj imam zbirko evrskih kovancev trinajstih držav in katalog ostalih petih držav: Monaka, San Marina, Vatikana, Malte in Cipra, so teže dosegljivi in so prišli v obtok z zadnjim novim letom. Koliko se tak konjiček splača, je vprašanje, saj bi naložba v hranilnici prinesla obresti, tako pa je le nekaka rezerva, če bi bilo res potrebno za vsakdanji kruh.

Drugače od kanadskega dolarja, ki ima drugo vrednost kot oni iz Združenih držav, je evro plačilno sredstvo, ki ima povsod enako vrednost, pa naj bo na njem prikazan avstrijski Mozart, grška sova ali slovenski Trubar na enem in Prešeren na kovancu za dva evra.

Razlika v ceni je bila le pri kovu teh kovancev. Medtem ko so Belgija, Luksemburg in Nizozemska na vseh osmih kovancih vtisnili glave svojih vladarjev, enako tudi Vatikan. Prav tako se je Irska predstavila s harfo, kakor da ne bi imeli nič drugega za pokazati. Nekaj držav je svoje kovance okrasila s tremi ali štirimi raz...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh