Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

SLADI za sladila

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 26. 04. 2008 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2010 / 07:17

SLADI za sladila

Če smo zadnjič na zatožno klop postavili sladkor, bomo danes v čim lepši luči predstavili nadomestke sladkorja, slade.
Če smo zadnjič na zatožno klop postavili sladkor, bomo danes v čim lepši luči predstavili nadomestke sladkorja, slade. Ne da bi se zavedali, so sladi pogosto navzoči v naši hrani. Brez sladu ne bi bilo piva in viskija, dodajajo ga v naš vsakdanji kruh, številne predpripravljene žitarice so slajene tudi s sladom, najdemo ga v raznih prelivih za solate in mlečnih proizvodih. Najbolj znan je ječmenov, poznamo pa še rižev, koruzni in pšenični slad. Vsi sladi so manj sladki od sladkorja, vsi imajo karamelni okus in barvo, so gosti kot med in na koncu malo pokislijo.

Sladi vsebujejo številne sladkorje, med drugimi sestavljene, torej tiste, ki se v telesu počasneje presnavljajo in dajejo trajnejšo energijo, številne minerale, vitamine, aminokisline. Ne ogrožajo zdravja tako kot uživanje rafiniranega sladkorja.

Paziti pa morajo vsi, ki imajo morebitne težave s presnovo glutena, torej imajo celiakijo. Ječmenov slad vsebuje gluten, zat...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh