Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Med za zdravje in sladilo

Za vas piše:
Ruth Podgornik Reš
Objava: 10. 05. 2008 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2010 / 07:38

Med za zdravje in sladilo

Že tisočletja ljudje uporabljamo med kot sladilo in zdravilo
Že tisočletja ljudje uporabljamo med kot sladilo in zdravilo. Cenili in opevali so ga že grški pesnik Homer in vsi znani zdravniki od antike do danes. Stari Grki in Germani so dojenčkom takoj po rojstvu dali malo medu kot simbol naravnih sil, od katerih bo odvisno otrokovo življenje. Tudi dandanes ima naš slovenski med vedno večjo veljavo. Medu ne uporabljamo samo kot namaz na kruhu ali kot sladilo za vroč čaj v hladnih zimskih dneh. Različne vrste medu v kuhinji uporabimo na številne načine.

Med je naravna sladka snov, ki ga naberejo in izdelajo čebele Apis mellifera, ga shranijo, posušijo in pustijo dozoreti v satju. Torej je živilo živalskega izvora!
Vemo, da je medu več vrst. Cvetlični med ali med iz nektarja je pridobljen iz nektarja cvetov, gozdni med ali med iz mane pa predvsem iz izločkov insektov na živih delih rastlin ali izločkov živih delov rastlin.

Med je koncentrirana raztopina treh vrst sladkorja: 34 % glukoze, 40 % fruktoze, 4 % sahar...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh