Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

PEHTRAN – zmajevo zelišče

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 31. 05. 2008 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2010 / 11:59

PEHTRAN – zmajevo zelišče

Pehtran ima nenavadno mitološko popotnico, saj so ga poznali kot zmajevo zelišče
Pehtran ima nenavadno mitološko popotnico, saj so ga poznali kot zmajevo zelišče; z njim so zdravili ugrize kač in drugih plazilcev, potniki pa so si lajšali težave z utrujenimi nogami. Dajali so si ga v obuvala, da bi bili manj utrujeni. Pehtran se nam zdi bolj za v usta kot v čevlje. Slovenci smo uporabo pehtrana tako ali tako prilagodili sebi. V francoski kuhinji so temu aromatičnemu, rahlo grenkemu zelišču, ki spominja na janež, dali častno mesto v omakah, ribjih in piščančjih jedeh in še marsikje, skoraj pa ne najdemo recepta za »sladki« pehtran. Torej smo Slovenci s pehtranovo potico in štruklji res izumili nekaj svojega. Bravo!

Kako je pehtran našel pot do naših src? Doma je v daljni Sibiriji, zaradi svojega zanimivega okusa in vonja pa se je kar hitro razširil po vsem svetu. Na Daljnem vzhodu so ga pred stoletji uživali kot zelenjavo. Danes poznamo dve sorti pehtrana: ruskega in francoskega. Francoski je mnogo bol...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh