Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

RUKOLA – odlična poživitev hitrih jedi

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 07. 06. 2008 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2010 / 12:07

RUKOLA – odlična poživitev hitrih jedi

Se sprašujete, zakaj si je rukola v zadnjem času izborila tako vidno mesto na vrtovih in v jedeh?
Se sprašujete, zakaj si je rukola v zadnjem času izborila tako vidno mesto na vrtovih in v jedeh? Med drugim tudi zato, ker je ena izmed prvih pomladnih vrtnin na vrtu. In tudi zato, ker ima svež, oreškast, rahlo pekoč, včasih tudi grenkljat okus in ker jo lahko jemo kar tako, iz gredice v usta, torej presno in brez dodatkov, ali pa si z njo damo več opravka in jo opečemo ali blanširamo.

To zelišče, katerega prvotna domovina je Azija in južna Evropa, je svoj kulinarični razcvet doživelo v 18. stoletju. Kasneje pa je utonilo v pozabo. Obdržala se je le v italijanski kuhinji. Pred nekaj leti se je spet uveljavila in letos sta se prvič tudi na slovenskih prodajnih policah s semeni pojavili dve vrsti rukole ali rukvice. Ena se latinsko imenuje Eruca sativa, druga pa Diplotaksis muralis (Rucola selvatica). Osnovna razlika med njima je, da enoletna rukola Eruca sativa nima izrazito narezljanih listov, kot ga ima Diplotaksis muralis ali slov...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh