Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

RŽ – Trnuljčica med žiti

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 21. 06. 2008 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2010 / 12:26

RŽ – Trnuljčica med žiti

Ržen kruh je eden najbolj okusnih kruhov.
Ržen kruh je eden najbolj okusnih kruhov. Nato se opus jedi z ržjo kar izpoje. V naših krajih so rž uporabljali tudi pri peki medenega peciva. Ržena moka je nežna, mehka, siva kot miška, iz rži pa lahko pripravimo kosmiče, seme nakalimo in uživamo presno. Kuhano seme uporabljamo kot riž, moko pa podobno kot pšenico. Še nekaj nam je v prid. Ekološko pridelana rž ima najnižjo ceno izmed vseh žit, vsebuje pa pravo zakladnico hranil.

Rž je neverjetna rastlina: iz enega samega semena zraste tisoč novih semen. Rastlina se ne pritožuje nad hladom, sušnimi obdobji in je ne ganejo škodljivci. Slovi po veliki vsebnosti mineralov železa, magnezija in selena, vsebuje tudi veliko vitamina E, riboflavina (B2) in folatov, ki spadajo med vitamine B skupine in preprečujejo nastanek srčno-žilnih bolezni. Vsebuje dvakrat več lizina od pšenice.

V primerjavi s pšenico ima rž več vlaknin, ki v želodcu nabreknejo, kar nam daje občutek sitosti. Če bomo pogosto posegali po je...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh