Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

PARFE – domač sladoled

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 09. 08. 2008 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2010 / 12:50

PARFE – domač sladoled

Imamo radi sladoled? Seveda, le redki se mu mirne duše odrečejo. In zakaj je sladoled tako slasten? Ker je osvežilen ali zaradi dobrega okusa? Od kod sploh prihaja sladoled in od kdaj se sladkamo z njim? Kako so ga pripravljali včasih, ko ni bilo hladilnih skrinj? Danes do sladoleda ni treba daleč, pripeljejo nam ga celo na dom, a tudi marsikateri otrok se strinja, da je najboljši domač. Četudi je le zamrznjena smetana, pomešana s sadjem in malo sladila. Le da domač sladoled ni tako kremen kot kupljen. Tu je tehnologija, dodatki in predvsem mešanje. Če sladoleda ne mešamo, nastane parfe, najpogostejši domač sladoled.


Prvi sladoled so menda 3000 let pred Kristusom pripravili Kitajci. To je bil pravzaprav aromatiziran led, pripravljen iz zamrznjenega sadnega soka. A kako so ga zamrzovali? Zmešali so sneg ali led s soljo in z njim prekrili posodice, v katerih so zamrzovali sadni sok. Sam princip hlajenja pa je ta: kakor sol poviša temperat...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh