Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jezus preseneča

Za vas piše:
Zvone Štrubelj
Objava: 04. 10. 2008 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2008 / 07:52

Jezus preseneča

Prilika o vinogradu in viničarjih je pripoved, ki nas naravnost straši zaradi tolikšnega nasilja, ki so ga zmožni viničarji, preprosto – ljudje! Gospodar vinograda natančno in premišljeno postavi vinograd, ga ogradi, postavi stiskalnico in celo nadzorni stolp, nato pa odpotuje. Do konca zgodbe ga ni. Podoba skritega Boga, ki ljudem zaupa upravljanje tako dovršenega podjetja – življenja in sveta.

»Kamen, ki so ga zidarji zavrgli, je postal vogelni kamen« (Mt 21,42). Dogodilo se je v jeruzalemskem templju. Po slovesnem vhodu v Jeruzalem se Jezus, že z zavestjo, da je prišel v Davidovo mesto umret, sooča z velikimi duhovniki in starešinami ljudstva, varuhi templja, pisem in postave, legitimnimi predstavniki naroda. Danes bi rekli, da spregovori v judovskem parlamentu. Kot vedno govori nenavadno, pripoveduje priliko iz vsakdanjega življenja, ne sklicuje se na nacionalni program ali na smernice, ki jih je morala tedanja judovska versko-civilna vlada – seveda v mejah tiste samostojnosti, ki jim jo je dovoljevala rimska nadvlada, ki jo pooseblja upravitelj Pilat – dosledno izpolnjevati, saj je šlo za izredno težko zgodovinsko obdobje.

Prilika o vinogradu in viničarjih je pripoved, ki nas naravnost straši zaradi tolikšnega nasilja, ki so ga zmožni viničarji, preprosto – ljudje! Gospodar vinograda natančno in premišljeno postavi vinograd, ga ogradi, postavi stiskalnico in c...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh