Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Preobrat ljubezni

Za vas piše:
Zvone Štrubelj
Objava: 25. 10. 2008 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.10.2008 / 08:21

Preobrat ljubezni

Drugače kot farizeji in učitelji postave, ki so določene trditve svetih spisov potrjevali z drugimi podobnimi trditvami – to radi počnemo še danes –, je Jezus presegel raven zgolj pisane besede, črke in s svojim odgovorom obšel igro različnih interpretacij. Globoko je posegel v judovsko versko izročilo in kot prvo zapoved navedel ljubezen do Boga, z besedami, ki jih je vsak Jud takrat znal na pamet: Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem, z vso dušo in z vsem mišljenjem!
»Druga /zapoved/ pa je njej podobna /beri enaka/: Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe« (Mt 22,39).

Na teh dveh zapovedih, namreč na zapovedi ljubezni do Boga in do bližnjega, pravi Jezus, stoji vsa postava in preroki. Kje je skrit ključ, ki nam ga Jezus ponudi v odgovoru na vprašanje učitelja postave: Katera je največja zapoved v postavi? Farizej, specialist za vprašanja svetih zapovedi, se je dobro zavedal, da je zaradi obilice judovskih predpisov, ki posegajo v vse pore človekovega življenja, dejansko nemogoče dosledno izpolnjevati vse zapovedi. Šlo je torej za zanimivo vprašanje: kako odvzeti težo neštetih zapovedi, ki bremenijo vernega človeka na vsakem koraku njegovega življenja? Kako tudi zmanjšati občutek krivde zaradi človekove nedoslednosti?

Drugače kot farizeji in učitelji postave, ki so določene trditve svetih spisov potrjevali z drugimi podobnimi trditvami – to radi počnemo še danes –, je Jezus presegel raven zgolj pisane besede, črke...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh