Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pretresi in spremembe

Marko Kremžar
Za vas piše:
Marko Kremžar
Objava: 25. 10. 2008 / 22:00
Čas branja: 11 minut
Nazadnje Posodobljeno: 27.10.2008 / 08:09

Pretresi in spremembe

Kriza, ki jo doživljamo, je opozorila tudi najizrazitejše pristaše svobodnega trga, da se države, ki naj sicer zagotavljajo svobodno konkurenčnost, ne smejo nikdar odpovedati dolžnosti nadzora. Tudi najvišji sloji tako finančnega kakor realnega gospodarstva niso obvarovani pred skušnjavo pohlepa.

Izzivi svetovne finančne in gospodarske krize

Pregovor, o katerem pravijo, da je doma na Kitajskem, pravi takole: Pod navalom tajfuna se mogočni hrast zlomi in prekolje, medtem ko se bambus pod njim upogne, a se potem spet zravna, raste in postaja močnejši. Vsa gospodarstva imajo v sebi nekaj lastnosti hrasta pa tudi bambusa. Gospodarski tajfun, ki pretresa svet, bo pokazal, koliko je v tej ali oni deželi prožnosti in koliko olesenele togosti. Ko bo vihar pojenjal in se bodo umirile vode, bo zrak kot po vseh nevihtah za spoznanje bolj čist, bolj prosojen, svetovna gospodarska ter tudi politična scena pa utegne biti v marsičem drugačna od dosedanje.

Ob pogledu na nedavno gospodarsko zgodovino je pred časom revija Newsweek zapisala, da sta bila v zadnjih 400 letih dva pomembna zasuka v koncentraciji svetovne moči. Prvi je bil dvig Evrope v 17. stoletju, ki je pos...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh