Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po poti srca

Za vas piše:
Zvone Štrubelj
Objava: 15. 11. 2008 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2008 / 13:02

Po poti srca

Jezusove prilike o talentih ne moremo prav razumeti, če je ne uvrstimo v celotno petindvajseto poglavje Matejevega evangelija, v katerem evangelist posreduje še priliki o desetih devicah in o sodbi ob koncu časov. Pri vseh treh gre za obračun.
»Zbal sem se in sem šel ter zakopal tvoj talent v zemljo« (Mt 25,25)

Jezusove prilike o talentih ne moremo prav razumeti, če je ne uvrstimo v celotno petindvajseto poglavje Matejevega evangelija, v katerem evangelist posreduje še priliki o desetih devicah in o sodbi ob koncu časov. Pri vseh treh gre za obračun. Pri prvi, ki je pisana na kožo ženske duhovnosti, gre za budno pričakovanje: zaloga olja, prižgane svetilke, prihod ljubljenega ženina, vstop v svatovsko dvorano. Pri drugi, kjer so v ospredju lastnosti moške duhovnosti, gre za akcijo: trgovanje s talenti, učinkovitost in ustvarjalno delovanje. Pri tretji gre za končni zgodovinski obračun, čigar akterji so vsi ljudje, vsa ljudstva in vsi narodi.

Človek je bistveno določen s svojim spolom: je ženska ali moški. Nadalje je človek socialno in družbeno bitje. Njegova moškost ali ženskost se oblikuje v spletu socialnih in družbenih odnosov. Njegov čut odgovornosti je prav tako odnosne narave. Prav to je k...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh