Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Le skalpel ni dovolj!

Za vas piše:
Barbara Kastelec
Objava: 22. 11. 2008 / 23:00
Čas branja: 11 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2008 / 07:52

Le skalpel ni dovolj!

Polemike v zadnjem času kažejo zelo površno poznavanje dela duhovnikov v bolnišnici. Vendar pa mnogi pomen duhovne oskrbe v bolnišnici začnemo ceniti takoj, ko se tudi sami znajdemo v bolniških haljah. Zakaj je delo duhovnika v bolnišnici tako dragoceno? Kako ga doživljajo bolniki, zdravniki in drugo zdravstveno osebje in kaj ob spremljanju bolnikov opažajo duhovniki sami?
Delo duhovnikov v slovenskih bolnišnicah



Odkar je konec oktobra stopil v veljavo pravilnik o organizaciji in izvajanju verske duhovne oskrbe v bolnišnicah, ki predvideva javno financiranje duhovne oskrbe bolnikov, smo v javnosti slišali nekatera nasprotovanja, ki pa izvirajo iz nepoznavanja dela duhovnikov oz. predstavnikov drugih verstev pri spremljanju bolnikov.

Omenjeni pravilnik omogoča zaposlitev eni osebi posamezne Cerkve oziroma druge verske skupnosti na 500 bolnikov v običajnih bolnišnicah oz. na 300 bolnikov v onkoloških, psihiatričnih in rehabilitacijskih ustanovah, kjer bolniki ostajajo dlje časa in rabijo dolgoročnejšo podporo. Ob polemiki se je oglasila varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek Travnik, ki meni, da bi bil lahko pravilnik diskriminatoren do verskih skupnosti, ki takega števila bolnikov določene veroizpovedi ne dosegajo. »Tukaj ne gre za diskrimin...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh