Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začimbe za praznično peko

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 06. 12. 2008 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.10.2009 / 12:21

Začimbe za praznično peko

Kako puste bi bile jedi brez začimb. Pravijo, da so začimbe, dišave duša hrane. To je verjetno res, saj jagodo večkrat povohamo, preden jo pojemo. Ko lupimo pomaranče in ribamo limonino lupino, diši ves prostor. Prav zanima me, s čim so začinjali včasih, ko dišav iz daljnih krajev pri nas še ni bilo ali pa so bile predrage, da bi si jih lahko privoščili? Verjetno so med, maslo in polnovredno žito dala svojo aromo. V tem času pečemo dišavno pecivo, ki bo kar mamilo, ko ga bomo postregli. Na lestvici najpogosteje uporabljenih začimb je prav gotovo cimet, vse bolj pa se pri sladki peki uveljavljajo ingver, kardamom, janež, »železni« klinčki in vanilja.



Ekološko pridelane začimbe so neprimerno bolj aromatične, poleg tega, enako kot ostala ekološka hrana, vsebujejo več zdravilnih učinkovin. Podajte se torej v trgovino z zdravo hrano, kjer se k sreči tudi pri nas lahko oskrbimo z začimbami tisoč in en...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh