Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cenjene že dobro stoletje

Za vas piše:
Ruth Podgornik Reš
Objava: 02. 02. 2008 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2010 / 06:17

Cenjene že dobro stoletje

Cvetni kapus ali karfi jol so včasih šteli med »najžlahtnejšo zelenjad, ki jo zelo ceni gospoda«

Pred tednom dni sem ugotavljala, kako zanimiva imena so imele včasih kapusnice. Tokrat pa dodajam, da se ob listanju starih vrtnarskih knjig lahko nasmehnemo tudi ob slikovitih opisih. Janez Koprivnik takole predstavlja kolerabico: »Koleraba dobi nad zemljo na kocenu okroglo, drobnejšo ali debelejšo mesnato in sočnato glavo, katera ima po straneh nekaj pecljatih veh, na vrhu pa šopek perja.«

Cvetni kapus ali karfi jol so včasih šteli med »najžlahtnejšo zelenjad, ki jo zelo ceni gospoda «. Vedeli so, da »med vsemi kapusnicami zahteva kraljica zelenjadi najboljšo zemljo in največ negovanja in skrbnosti vrtnarjeve«. Danes je znano, da cvetača najbolje uspeva spomladi in jeseni. Poleti jo moramo posaditi v senco visokega fi žola ali sladkorne koruze.

Pri nas doma smo imeli cvetače vedno na pretek. Moja mati je odkrila recept, da je cvetača zagotovo razvila tako težko pričakovana omesenela socvetja. Mlade sadike je...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh