Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Med vrhpoljskimi vinogradi

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 09. 02. 2008 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2010 / 06:24

Med vrhpoljskimi vinogradi

Čeprav je Slovenija tako majhna, da jo z avtom mimogrede premerimo od enega konca do drugega, so podnebne razlike med posameznimi kraji razmeroma velike.


Čeprav je Slovenija tako majhna, da jo z avtom mimogrede premerimo od enega konca do drugega, so podnebne razlike med posameznimi kraji razmeroma velike. To je še posebej vidno na prehodu med zimo in pomladjo. Medtem ko je notranjost dežele ovita v meglo ali pokrita s snegom, se Primorska nastavlja soncu. Zato so domačini iz Vrhpolja pri Vipavi pred časom sklenili, da bodo vsako leto na zadnjo nedeljo v februarju medse povabili pohodnike iz vseh koncev Slovenije ter jih popeljali med slikovitimi vinogradi in griči, ki obdajajo vas.

Od gasilskega doma, ki se skriva za župnijsko cerkvijo sv. Primoža in Felicijana, krenemo po cesti mimo kapelice in štirirazredne osnovne šole. Dobrih sto let staro poslopje izvira še iz avstro-ogrskih časov, a so ga pred kratkim tako temeljito obnovili in sodobno opremili, da se je spremenilo v najlepšo stavbo v kraju. Na robu vasi se okrog nas razgrnejo dolge vrste skrivenčenih trsov, nad katerimi se...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh