Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pozabljene dehteče cvetlice

Za vas piše:
Ruth Podgornik Reš
Objava: 23. 02. 2008 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2010 / 06:36

Pozabljene dehteče cvetlice

Dišeča resedica je doma v Egiptu in na jutrovem, kjer je večletnica; pri nas jo goje le kot enoletnico, dasi tudi pri nas vztraja na toplem (v loncu ali v rastlinjaku) do pet pet.

Danes me je klicala ljubiteljica cvetja, ki že nekaj let zaman išče rastlino, imenovano reseda. Spomin na to enoletnico je namreč povezan z njeno staro mamo, ki je prisegala na dehteče rastline. Tudi sama sem kar nekaj časa iskala seme za to pozabljeno cvetlico, imenovano tudi katanec.

Janez Koprivnik je 1903. leta takole zapisal: »Kdo ne pozna dišeče resedice? Njen cvet je skromen in neznaten, toliko blažji in prijetnejši pa je njen duh; v tem se lahko meri z vsako drugo cvetlico.

Dišeča resedica je doma v Egiptu in na jutrovem, kjer je večletnica; pri nas jo goje le kot enoletnico, dasi tudi pri nas vztraja na toplem (v loncu ali v rastlinjaku) do pet pet. Njeno razmnoževanje je jako preprosto, ker seme na planem rado kali.«

Prav zanima me, ali se kdo med vami spominja te, včasih tako cenjene rožice. »Pobrskala« sem po njeni zgodovini. V starem Egiptu so jo uporabljali za izdelavo vencev. V...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh