Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oči vere

Za vas piše:
Zvone Štrubelj
Objava: 01. 03. 2008 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.02.2008 / 13:10

Oči vere

»Tedaj je dejal: Verujem, Gospod, in se je pred njim poklonil do tal« (Jn 9,41). Evangelist Janez pripoveduje v devetem poglavju o ozdravljenju sleporojenega. Dogodek je zasnovan kot napeta drama, pne se od fizičnega ozdravljenja do notranjega zorenja in končno do izpovedi vere, ko ozdravljeni spregleda tudi z očmi vere. Gre pravzaprav za dovršeno katehezo o poti vere, kjer je vsakdo poklican, da dozori v prepričanega in predanega Jezusovega učenca ali učenko.
»Tedaj je dejal: Verujem, Gospod, in se je pred njim poklonil do tal« (Jn 9,41).

Evangelist Janez pripoveduje v devetem poglavju o ozdravljenju sleporojenega. Dogodek je zasnovan kot napeta drama, pne se od fizičnega ozdravljenja do notranjega zorenja in končno do izpovedi vere, ko ozdravljeni spregleda tudi z očmi vere. Gre pravzaprav za dovršeno katehezo o poti vere, kjer je vsakdo poklican, da dozori v prepričanega in predanega Jezusovega učenca ali učenko.

Zanimivo je dogodek brati iz simbolnega vidika. Stanje sleporojenega je lahko simbol za splošen pogoj človekovega bivanja. Četudi z zdravimi očmi, je človek nagnjen k prepoznavanju in branju resničnosti v omejenem okviru zgolj materialnega, dokazljivega, izmerljivega, znanstvenega. Pojav človekovega duha, razsežnosti skrite in notranje duhovne resničnosti so pogosto uokvirjene v izdelane kulturne in civilizacijske sheme, ki narekujejo ocene in sodbe po meri tega sveta. Farizeji...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh