Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Človeški zarodek je vreden spoštovanja

Tadej Strehovec
Za vas piše:
Tadej Strehovec
Objava: 03. 01. 2009 / 23:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.01.2009 / 07:24

Človeški zarodek je vreden spoštovanja

Dokument obravnava različne etične probleme s področja umetnega posredovanja življenja. Ob tem poudarja, da je zdravljenje neplodnosti legitimno, ko: spoštuje človeško življenje od spočetja naprej; pride do spočetja s spolnim odnosom v okviru zakonske zveze moškega in ženske.
Cerkev potrjuje zavezanost varovanju človeškega življenja od spočetja do naravne smrti



Prejšnji mesec je Kongregacija za nauk vere pod naslovom Dostojanstvo osebe izdala nov dokument o biomedicinskih postopkih in nekaterih etičnih dilemah.

Dokument se neposredno naslanja na dva temeljna dokumenta Cerkve. Najprej na dokument Dar življenja, ki ga je ista kongregacija izdala približno dvajset let prej in obravnava etična vprašanja, povezana s postopki umetne oploditve. Prav tako pa se naslanja tudi na okrožnico Človekovo življenje, ki jo je pred 40 leti izdal papež Pavel VI. in je obravnavala vprašanja, povezana s kontracepcijo.

Neposredni povod za izid novega dokumenta Dostojanstvo osebe je velik razvoj, ki so ga v zadnjih letih napravile biomedicinske znanosti, pa tudi številni novi etični problemi, ki postavljajo pod vprašaj temeljno spoštovanje človekovega dostojanstva. Dokument je razdeljen na tri vs...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh