Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Konoplja

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 24. 03. 2009 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2010 / 06:35

Konoplja

Kar neverjetno se zdi, da je bila tako obetavna rastlina toliko let skoraj pozabljena oziroma zatirana. Vendar je vse več tistih, ki sprejemajo dejstvo, da je konoplja ena od rastlin prihodnosti. Seveda danes govorimo o industrijski oziroma jedilni konoplji, ne o indijski, ki vsebuje večji delež opiatov. Uporaba konopljinih semen in olja v kulinariki je za vse nas nekaj novega. Morda ne bomo navdušeni nad okusom konopljinega olja, oluščenim semenom pa se ne bomo mogli upreti. Edino, kar nas lahko omeji, je visoka cena.


Kar neverjetno se zdi, da je bila tako obetavna rastlina toliko let skoraj pozabljena oziroma zatirana. Vendar je vse več tistih, ki sprejemajo dejstvo, da je konoplja ena od rastlin prihodnosti. Seveda danes govorimo o industrijski oziroma jedilni konoplji, ne o indijski, ki vsebuje večji delež opiatov. Uporaba konopljinih semen in olja v kulinariki je za vse nas nekaj novega. Morda ne bomo navdušeni nad okusom konopljinega olja, oluščenim semenom pa se ne bomo mogli upreti. Edino, kar nas lahko omeji, je visoka cena.

Velika prednost jedilnih konopljinih semen je, da ne vsebujejo nikakršnih strupenih ali motečih snovi, zato jih lahko zaužijemo tudi surova; olja ni potrebno rafinirati in prečistiti. Olje je hladno stiskano. Semena industrijske konoplje prav tako ne vsebujejo strupenih substanc delta-D-tetrahidrocanabinola (THC), značilnih za indijsko konopljo. Da ne bi prišlo do kakšnih napak pr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh