Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Končan Rožmanov sodni »veliki petek«

Bogomir Štefanič ml.
Za vas piše:
Bogomir Štefanič ml.
Objava: 25. 04. 2009 / 22:00
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2009 / 06:39

Končan Rožmanov sodni »veliki petek«

Rožmanov proces, ki je bil po svojem bistvu sodni proces proti revolucionarni oblasti motečim skupinam in ustanovam (Leon Rupnik je predstavljal pokrajinsko upravo med nemško okupacijo, jugoslovanski podpolkovnik Milko Vizjak domobranstvo, dr. Lovro Hacin policijo, dr. Miha Krek celotno slovensko nekomunistično politiko na čelu s SLS, dr. Gregorij Rožman katoliško Cerkev, ki je že takoj po vojni za nove oblastnike veljala za »hrbtenico reakcije«, na vseh pet pa naj bi legla še sicer nesporno zločinska senca šestega soobtoženega, SS generala Erwina Rösenerja), je kazal dovolj značilnosti, iz katerih je bilo mogoče sklepati, da je šlo vsaj pri nekaterih obsojenih za tipičen montiran proces, ki v moderni demokratični in pravni državi, kakršna naj bi bila Republika Slovenija, ne bi smel dolgo vzdržati.
Ustavljen postopek zoper škofa Rožmana in ministra Kreka

Najbrž Okrožno sodišče v Ljubljani ni imelo pred očmi, da je bil 10. april letos veliki petek, kar pa ne zmanjšuje simbolike ene izmed njegovih odločitev: na dan, ko se kristjani spominjamo Kristusovega in tako tudi vsakega drugega trpljenja, je to sodišče sprejelo sklep o ustavitvi kazenskega postopka zoper obtožena škofa dr. Gregorija Rožmana in ministra v jugoslovanski vladi dr. Miha Kreka. S to odločitvijo se je končal sodni »veliki petek« , ki sta ga obtožena za življenja in po smrti trpela od 30. avgusta 1946, ko sta bila pred vojaškim sodiščem v odsotnosti obsojena zaradi domnevnega medvojnega »izdajstva naroda in domovine« in »neštetih vojnih zločinov« .

T. i. Rožmanov proces, ki je bil po svojem bistvu sodni proces proti revolucionarni oblasti motečim skupinam in ustanovam (Leon Rupnik je predstavljal pokrajinsko upravo med nemško okupaci...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh