Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kuhajmo na prostem »pod peko«

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 09. 05. 2009 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.05.2009 / 09:32

Kuhajmo na prostem »pod peko«

Po tako spremenljivem vremenu, ki smo ga bili deležni v preteklem mesecu, si vsi že prav pošteno želimo čim več časa preživeti v naravi. Kolikokrat si zaželim, da mi dela v vrtu ali družinske igre ne bi bilo potrebno prekiniti s pripravljanjem kosila. Vsaj včasih pa lahko prijetno združimo s koristnim in kuhamo v naravi. Na vrtu, na polju ali prostoru za piknik. Kuhamo na star način, v preprosti pečici, brez štedilnika. In pečemo »pod peko« ali v »saču«. Priprava hrane na ta način je obred, ne gola kuharija, ki so je vešči predvsem moški. Pa ne, da ženske tega ne bi zmogle ali znale. A dajmo jim veselja in se vsaj včasih pustimo razvajati.



Sač ali peka je ena redkih ohranjenih posod za pripravo pravih tradicionalnih jedi Bosne in Hercegovine, nekaterih delov Hrvaške, Črne gore in Srbije.
Hrana izpod peke je odlična, po okusu se je ne da primerjati z ostalimi načini priprave hrane.

Gre za litoželezno ali vroček...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh